Priser
Prisene på en behandling er avhengig av bittfeil og av hvor omfattende behandlingen vil bli. Det er fri prissetting på alle tannlegetjenester, også tannregulering. Folketrygden (NAV/ HELFO) har likevel sine takster som er grunnlaget for beregning av all trygderefusjon. Dessverre blir ikke disse regulert i takt med prisutviklingen, og alle tannleger, også den offentlige tannhelsetjenesten, har derfor priser som kan ligge noe høyere.
Eksempel på kostnader ved behandlingsdeler med og uten refusjon hos reguleringstannlegen:
Forundersøkelse
Forundersøkelse inkludert panorama røntgen 1225,- med refusjon
Forundersøkelse inkludert panorama røntgen 1650,- uten refusjon
Ikke møtt:
Vi har visse kostnader når en pasient ikke møter til oppsatt time. Derfor må vi beregne og faktureres følgende hvis vi ikke har hørt noe fra pasient eller pårørende innen 24timer før timeavtalen:
1. Ikke møtt til kontrolltime: kr 250,-
2. Ikke møtt til time for å sette på regulering: kr 600,-
3. Ikke møtt til konsultasjons time: kr 600,-
Hvem får refusjon?
20-års grense: For å få støtte fra NAV til tannregulering må behandlingen være påbegynt innen utgangen av det året pasienten fyller 20 år.
Hvor mye refusjon får man?
Størrelsen på støtten varierer fra 40% til 100% av offentlig takst, og er avhengig av hvor alvorlig bittfeilen er. De forskjellige bittfeilene er listet opp på trygdeskjemaet, og er delt inn slik:
- Gruppe A: 100% refusjon
- Gruppe B: 75% refusjon
- Gruppe C: 40 % refusjon
Søskenmoderasjon
Dersom flere søsken trenger regulering, får man fra og med barn nummer to økt trygderefusjon: I Gruppe B økes refusjonen fra 75% til 90%, i Gruppe C fra 40% til 60%.
Egenandel for behandling
På grunn av forskjeller i refusjonsprosenten, kan egenandelen på behandlingen variere mellom kr. 6.000 og kr. 49.000, alt etter komplikasjonsgrad, behandlingsform og behandlingstid.
Ved konsultasjon blir det gitt et prisoverslag.
Før behandlingen starter setter vi opp en skriftlig behandlingsplan med kostnadsoverslag basert på informasjon fra røntgenbilder, gipsmodeller og vanlige bilder. På dette stadiet avgjøres også refusjonsprosenten. Egenandelen for behandlingen betales underveis etter nærmere oppsatt avtale.
Støtte fra NAV/Helfo til voksne
I noen tilfeller kan også voksne få støtte til tannregulering:
- Bittfeilen er så alvorlig at det kreves både kjeveortopedi og kjevekirurgi
- Manglende tannanlegg er medfødt, og lukene i tannrekken skal lukkes kjeveortopedisk, eller med broer / implantater som krever kjeveortopedisk forbehandling
- Pasienter med spesielle sykdommer som gir rett til gratis tannbehandling (NAV/Helfo har en oversikt over slike sykdommer)
- Pasienter med traume, som skal behandles i kombinasjon med tannerstatning
- Pasienter med marginal periodontitt (tannkjøttssykdom)
Direkte oppgjør til tannlegen
Du betaler kun egenandelen din til oss, og skal ikke legge ut for refusjonsandelen.
NAV/ Helfo utbetaler trygderefusjonen, det vil si resten av kostnadene for behandlingen, direkte til oss.